De Ardennen, voor iedereen wat te doen

Ook met hond veel te doen in de Ardennen.

Wie een vakantie met hond Ardennen heeft geboekt en leuke uitjes zoekt, vindt op deze pagina de nodige tips.

heerlijke huisjes ardennen banner

Helaas zijn niet alle genoemde plekken aantrekkelijk om met de hond te bezoeken. En je kunt niet overal een huisje Ardennen huren waar honden toegelaten worden

Honden oppas

Een honden oppas tijdens je vakantie Ardennen kan dan uitkomst bieden. Indien je een huisje met hond Ardennen op een vakantiepark geboekt hebt, kan het park vaak voor een betrouwbare hondenoppas zorgen.


Wat is er te doen in de Ardennen

De Ardennen is een groot gebied in België, Frankrijk en Luxemburg. Hier is van alles te beleven voor klein en groot. Je kunt er heerlijk wandelen en ronddwalen in de grotten. Er zijn talloze kastelen te bezichtigen en abdijen te bezoeken. Je kunt er naar het museum gaan en genieten van warmwaterbaden. Wanneer je er met de kinderen naar de Ardennen gaat, is het leuk om naar een attractiepark te gaan. Wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog zal zijn ogen uitkijken. Wanneer je iets sportiefs wilt gaan doen in de Ardennen dan kun je kajakken, kanoën of langlaufen. Met de hond kan je lange wandelingen maken. In de Ardennen vind je leuke dorpjes en gezellige steden.


Attractieparken in de Ardennen

Er zijn talloze bezienswaardigheden die voor kinderen ook leuk zijn, maar een bezoekje aan Plopsa Coo zullen ze zeker waarderen. Er zijn hele leuke attracties zoals de Dino Splaxh, de Bob-Luge, de Halvar Coaster en de Vicky The Ride. Plopsa Coo ligt in de mooie natuur van Stavelot. De kleinste kinderen zullen zich prima vermaken in de draaimolen of tijdens het bezoek aan apenland. In de tussentijd kan jezelf genieten van de watervallen van Coo.

langlaufen Ardennen

Museum voor de jeugd

Wanneer het wat slechter weer is, dan is het leuk om een museum te bezoeken met je kinderen. In Transinne staat het Euro Space Center. Dit museum is pas geheel gerenoveerd en zeker de moeite waard om het te bezoeken. Het is opgezet voor de jeugd en lijkt op de Space Camp in de Verenigde Staten. Er staat een nagebouwde Spaceshuttle en je kunt er een Space show meemaken. Het gehele gezelschap kan van alles leren over de planeten.

In de buurt van Han-sur-Lesse

Mocht je in de buurt zijn van het kleine dorpje Han-sur-Lesse dan is het zeker de moeite waard om hier een stop te maken. Vanuit het dorp kun je met een trammetje naar de ingang van de grotten van Han gebracht worden. Deze grotten worden jaarlijks door veel toeristen bezocht. De rivier de Lesse drong miljoenen jaren geleden de kalkheuvel binnen. Hierdoor ontstonden de grotten van Han met een enorm groot grottenstelsel. Je zult versteld staan van de enorme druipstenen en de mooie weerspiegelingen in het water.

Wanneer je Han-sur-Lesse bezoekt met kleine kinderen of mensen die slecht lopen, is deze grot minder geschikt. Je kunt hier dus beter geen mindervaliden vakantie met hond Ardennen boeken. Het grottenstelsel bestaat uit meer dan vijfhonderd trappen en heeft een pad van meer als twee kilometer. Je kunt dan beter een bezoek brengen aan het Wildpark. In het dorp vertrekt de Safari-car. Een gids legt je onderweg alles uit over de flora en fauna van het Wildpark. Je ontmoet hier dieren zoals de wolf, de bruine beer, de veelvraat, de bruine bizon en de lynx. In de omgeving van Han-Sur-Lesse vind je een aantal kleinschalige vakantieparken. Vind hier een overzicht van huisjes op vakantieparken met hond Ardennen

Grotten geschikt voor jong en oud
In Formelennes vindt je de Grotten van Nichet. De temperatuur in de grotten is rond de 9 graden. Zorg dus dat je in de zomermaanden een extra jas of trui bij je hebt. Deze grotten zijn leuk voor jong en oud. Doordat de grotten maximaal 50 meter diep zijn, zijn zeer geschikt voor iedereen. In de grotten van Nichet zijn voorwerpen en beenderen gevonden van mensen en dieren. Deze vondsten stammen uit de prehistorische tijd. Tijdens een rondleiding door een gids kom je veel te weten over de legendes van de grot. Er wordt het verschil uitgelegd tussen de stalagmieten en stalactieten. Er leven veertien soorten vleermuizen in de grotten. Wie weet kom je er een tegen.


Vakantie in de Ardennen met een puppy

Wandelen langs de rivier

Dicht bij het stadje Aywaille en Remouchamps vindt je de bergrivier de Ninglinspo. Langs deze rivier loopt een hele mooie wandelroute met dezelfde naam als de rivier, de Ninglinspo. Het is een ideale plek om met honden te wandelen. Je kunt je auto parkeren in het dorpje Sedoz. Je kunt kiezen uit een route van twee en een halve kilometer of een route van zes kilometer. Beide routes zijn geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Het is een avontuurlijke wandeling waar je verschillende boomstambruggetjes tegen komt. Geniet van de vele watervalletjes en rotsen. Onderweg kom je kleine meertjes tegen waar je kunt uitrusten. Bij deze rustplaatsen kunnen de kinderen zich heerlijk vermaken door dammen te maken en van de rotsen te glijden. Zorg voor stevige schoenen en extra paar droge sokken.


Abdijen in de Ardennen

Wanneer je naar de Ardennen gaat moet je echt een bezoek brengen aan een van de abdijen. Er zijn meerdere abdijen te vinden in de Ardennen. Bij de een kun je genieten van de rust en natuur. Bij de andere maak je kennis met het leven van de kloosterlingen. De abdij van Maredsous stamt van 1872. De benedictijnse kloosterorde woont en werkt hier nog steeds. Je kunt hier genieten van het ambachtelijke brood en de Maredsouskaas. Drink hier een glas abdijbier bij en je waan je in de negentiende eeuw. De abdij van Orval staat bekend om het trappistenbier. In het Abrahamgebouw is een museum over trappistenbier ingericht. Dit is het enige gebouw wat nog intact is van het middeleeuwse klooster. Je kunt hier wandelen door de kruidentuin en de ruïne van Orval bezoeken. In de winkel kun je diverse bieren en kazen kopen.


Het brouwproces van bier

In de Ardennen vindt je meerdere bierbrouwerijen. In het dorpje Achouffe bevindt zich de brouwerij van het biertje met de kabouter La Chouffe. Je kunt hier onder leiding van een gids het brouwproces bijwonen. In het stadje Rochefort wordt trappistenbier gebrouwen. Dit is een exclusief biertje want de monniken brouwen niet meer bier als wat ze nodig hebben om aan goede doelen te geven en voor hun eigen bestaan. Het grootste gedeelte van de brouwerij is niet toegankelijk voor bezoekers. In het weekend is wel de winkel geopend. Brouwerij de Bocq bevindt zich in het dorpje Purnode. Hier worden Zeven verschillende biertjes gemaakt. Bij de Bocq kun je zelf je eigen bier laten brouwen, voorzien van je eigen logo.


Schotse hooglanders in de Ardennen

landal Ardennen met hond

Glasblazerij en kristalfabriek

Op het voormalige terrein van de abdij uit de achttiende eeuw staat de kristalfabriek van Val Saint-Lambert. Het licht aan de oevers van de Maas, iets ten Westen van Luik. De fabriek heeft een showroom die je kunt bezoeken. In het kasteel van Val Saint-Lambert kun je glasblazers en graveerders aan het werk zien. Het kristal van Val Saint-Lambert is zeer bekend over de gehele wereld. Al meer dan 180 jaar wordt hier dit ambt uitgeoefend.

Kastelen in de Ardennen

Bij een vakantie met hond Ardennen, denk je misschien niet aan het bezoeken van een kasteel. Met een hondenoppas is dat misschien wel mogelijk. De Ardennen staan bekend om de vele middeleeuwse kastelen. Hier vind je een overzicht van kastelen Ardennen die je kunt boeken voor een feest of vakantie. Een van de grootste kastelen van België is het kasteel van Walzin. Het staat op een vijftig meter hoge klif en heeft uitzicht over de rivier de Lesse. Het kasteel van bouillon ligt dicht bij de Franse grens. Dit kasteel is geschikt om met de gehele familie te bezoeken. Je kunt hier van hier heel veel bezichtigen. Je leert er veel over de geschiedenis, er is een museum en een show met valken.

Kun je het kasteel een bezoek brengen in de late avonduren, geniet dan van de nachtelijke tour met fakkellicht. In het midden van het domein van Palogne ligt de burcht van Logne. Hier zijn de restauratiewerken en archeologische opgravingen nog volop in gang. In het museum zijn honderden opgravingen te bezichtigen. Om de geschiedenis te leren kennen, is er een familiespeurtocht.


  Langlaufen en skiën in de Ardennen

  Het wintersportgebied in de Ardennen, is vanuit Nederland binnen een paar uur aan te rijden. Het hoogste punt van de Ardennen is Signal de Botrange. Dit ligt in de Hoge Venen-Eifel. In dit mooie beschermde natuurgebied kun je heerlijk skiën en langlaufen. In de winter worden hier speciale langlaufroutes aangelegd. De Ardennen zijn vlakker dan andere wintersportgebieden. Hierdoor is het zeer geschikt om te langlaufen. Er zijn talloze appartementen, hotels en Bed en Breakfast te vinden in de omgeving. Wil je als beginnende skiër of langlaufer op wintersport niet zo ver van huis, dan is deze zeker een aanrader.

  Kasteel in de Ardennen

  In de Ardennen kanoën

  Overwin de stroomversnellingen en watervallen van de rivier La Ourthe. Deze tocht is 7 kilometer en geschikt voor beginners. Onderweg kun je tussendoor genieten van de natuur, het water en de rust. Tussen de twee toeristische dorpjes La Roche-en-Ardennen en Durbuy stroom de rivier La Ourthe. Wil je een wat meer uitdaging, dan kun je kiezen voor een langere tocht over de kronkelige Ourthe. Reserveren is vooraf niet nodig want in de dorpjes Durbuy en La Roche kun je bij verschillende verhuurders kajakken huren. Vaak krijg je hier eerst wat uitleg.


  Wanneer je in de omgeving van de rivier de Lesse bent is er ook de mogelijkheid om te kanoën. Je kunt hier kiezen uit verschillende tochten. Je kunt je laten meevoeren met de stroom tussen de beboste hellingen en overhangende rotsen. Onderweg kom je verschillende dammen tegen. Deze dammen zijn ook voor de beginnende kanoër toegankelijk. Wanneer je wat meer wilt genieten van de natuur en de rust is er ook een tocht zonder watervallen. Je vaart onder de bomen door in een bosrijke omgeving.

  Waar kun je raften

  Raften en wildwatervaren is in de Ardennen alleen mogelijk als er door de rivieren voldoende water stroomt. Van oktober tot april zijn de waterstanden het meest geschikt om te raften. Het is aan te raden om van tevoren contact op te nemen met een verhuurder. Ze kunnen je precies vertellen wat de waterstand is. Raften in de Ardennen is leuk, maar verwacht geen spectaculaire tochten. Je kunt raften in de Belgische rivieren La Ourthe en Ambleve. Wil je raften in de Luxemburgse Ardennen dan kun je dit doen in de Sure en de Wiltz. Je kunt boten huren langs de rivieren. Bij het activiteitencentrum van Coo wordt je naar een opstapplaats gebracht. Dit gebeurt ook in de dorpjes Durbuy en La Roche. Na een tocht van ongeveer tien kilometer ben je bij het eindpunt.


  De Tweede Wereldoorlog

  In La Roche-en-Ardennen staat het museum van de slag om de Ardennen. Hier wordt aandacht besteed aan de bevrijding en de strijd rond La Roche en de naastgelegen dorpen. De belangrijke rol van de Engelse soldaten wordt hier uitgelicht. Je krijgt een duidelijk beeld van de Amerikaanse en Duitse legers. Je kunt hier kennismaken met meer dan 120 poppen. Ze zijn allemaal gekleed in militaire tenues van de Duitse, Amerikaanse, Schotse en Engelse legers. Je vindt er een collectie van spullen die gevonden zijn op het slagveld. Er zijn zware en lichte wapens te vinden, persoonlijke bezittingen en uitrustingen.


  Kanoën in de Ardennen

  Door middel van een fotocollectie krijg je een kijkje in het dagelijks leven van de soldaten. In Bastogne staat het Warmuseum op een steenworp afstand van het Mardassonmonument. Dit monument is een herdenkingsplaats. Wanneer je hier in de buurt bent en geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, is een bezoek aan deze indrukwekkende plaats zeker de moeite waard. De nadruk wordt in het museum gegeven op het beleven. Door middel van audio en video krijg je een beeld van de dagelijkse gevechten aan het front en de bombardementen.

  Heerlijk ontspannen tijdens je vakantie met hond Ardennen

  Je kunt ook een wellness vakantie met hond in de Ardennen boeken. Zoals in Spa. Spa staat onder andere bekend om zijn wellness. Meer dan driehonderd bronnen borrelen in de Hoge Venen uit de aarde. Door het heilzame water kom je helemaal tot rust. In de Romeinse tijd namen ze hier al een bad. Het verhaal gaat dat in de middeleeuwen jonge vrouwen naar de bronnen kwamen. Ze kwamen hierheen om te bidden voor een gezond kindje. Tegenwoordig ligt het Wellness complex niet meer in het centrum van de stad, maar is het gebouwd op een heuvel. Het heeft moderne baden en je kunt er verschillende behandelingen ondergaan om te ontspannen. Tip: Wil je in een wellness huisje met hond Ardennen verblijven? Boek dan een huisje met hond Ardennen én jacuzzi.


  Racen in Spa

  De Belgische Grand Prix wordt gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. Het circuit heeft een glooiend landschap en de vele bochten maakt het tot een van de mooiste circuits van de wereld. Kort na de Eerste Wereldoorlog worden hier al races gereden. Je kunt het circuit natuurlijk een bezoek brengen tijdens een van de formule 1 races, maar bijna ieder weekeinde is hier wat leuks te beleven. In het midden van het circuit ligt een karting baan waar je kunt motorrijden en karten. Er worden rondleidingen gehouden van half maart tot eind november. Je krijgt de belangrijkste plekken te zien zoals het podium en de pitstraat. Wil je liever zonder begeleiding de sfeer proeven van het circuit dan is dit ook mogelijk.


  .

  Vakantie Ardennen met hond Roompot